Blog

De lucht die we elke dag opnieuw in- en uitademen bevat verschillende, schadelijke stoffen. Deze stoffen lijken op het eerste zicht misschien onschadelijk, maar zijn dat niet. Sterker nog, op het ogenblik dat er veelvuldig van deze stoffen worden ingeademd kan dat blijvende en ernstige schade aan onze gezondheid toebrengen. Voor veel mensen is het echter niet duidelijk om welke stoffen het hierbij precies gaat en welke impact ze precies kunnen hebben. Wilt u ook graag meer te weten komen over de schadelijke stoffen die luchtverontreiniging kunnen veroorzaken? U ontdekt ze hier op deze pagina!

             1.) Koolmonoxide

De eerste stof die verantwoordelijk is of kan zijn voor luchtverontreiniging is zogenaamde koolmonoxide. Een ander woord voor koolmonoxide is ook wel “kolendamp”. Het betreft hier een stof welke vrij kan komen op het ogenblik dat er een niet volledige verbranding plaatsvindt. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde verbrandingsmotoren. Koolmonoxide is een uitermate giftige stof welke er om bekend staat een verstikkende werking te hebben. Deze verstikkende werking treft overigens niet alleen mensen, maar ook dieren.

             2.) Chloorfluorkoolstofverbindingen

De tweede groep van schadelijke stoffen zijn de zogenaamde chloorfluorkoolstofverbindingen. Het is bekend dat de atmosfeer van onze Aarde een beschermende werking heeft op het leven op onze planeet. Ze slaagt er namelijk in om een significant gedeelte van de schadelijke straling welke afkomstig is van de zon tegen te houden. Dit zorgt ervoor dat het schadelijkste deel van de UV-straling tegen wordt gehouden door onze ozonlaag welke zich op een hoogte van tussen de tien en vijftien kilometer bevindt. In het verleden was het echter zo dat de ozonlaag grotendeels werd aangetast door zogenaamde chloorfluorkoolstofverbindingen. Er werd in de praktijk onder meer van deze verbindingen gebruik gemaakt als:

 

  • Drijfgassen voor in spuitbussen;
  • Koelmiddel voor in koelkasten.

 

Zowel de productie als het toepassen van de verbindingen is in de praktijk reeds verschillende jaren verboden. Tegenwoordig zijn ze dan ook vervangen door andere verbindingen welke de ozonlaag niet zoveel schade toebrengen en dus minder luchtverontreiniging realiseren.

             3.) Stikstofoxiden

Eveneens een zeer belangrijke stof die mee aan de basis ligt voor een groot deel van onze luchtvervuiling luistert naar de naam “stikstofoxiden”. Deze stoffen worden geproduceerd op het ogenblik dat er een verbranding ontstaat. Dit niet in het minst wanneer er sprake is van een sterk oplopende temperatuur. Niet alleen dragen stikstofoxiden sterk bij aan de luchtverontreiniging van onze planeet, daarnaast is het ook nog eens zo dat ze aanzien worden als een zogenaamde signaalstof.

             4.) Vluchtige organische stoffen

Het vierde type stof welke verantwoordelijk kan zijn voor luchtverontreiniging luistert naar de naam “vluchtige organische stoffen”. Het gaat hierbij onder meer om de zogenaamde koolwaterstoffen. Deze zijn onder meer terug te vinden in benzine, maar worden in de praktijk ook erg vaak gebruikt in bijvoorbeeld verf.

             5.) Fijnstof

Wellicht de belangrijkste veroorzaker van luchtverontreiniging is het zogenaamde fijnstof. Het probleem met fijnstof is dat het wordt veroorzaakt door heel wat verschillende zaken. Zo kunnen bosbranden fijnstof veroorzaken, maar ook vulkanen en zelfs verbrandingsmotoren. Om de impact van bijvoorbeeld de verbrandingsmotoren op onze luchtkwaliteit te beperken werd er door verschillende automerken inmiddels voor gekozen om een speciale roetfilter te voorzien. Op deze manier tracht men de schadelijke stoffen zoveel mogelijk te weren. Auto’s zijn sowieso stevige veroorzakers van fijn stof. Dit geldt niet alleen voor de motor die er in terug te vinden is, maar ook rem- en bandenslijtage dragen bij aan de creatie van fijnstof.

Meer informatie over luchtverontreiniging in uw omgeving

 

 

 

Steeds meer mensen hebben tegenwoordig aandacht voor het milieu. Dit maakt dat steeds meer huizen worden voorzien van duurzame installaties. Ten eerste is dit natuurlijk hartstikke goed voor het milieu, maar ten tweede bespaart u maandelijks ook het nodige geld op uw energie-uitgaven. Het aanschaffen van installaties om uw woning…

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn in trek. In de afgelopen jaren is het niet alleen steeds voordeliger geworden om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen, ook nemen de mogelijkheden van zonnepanelen toe. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de opgewekte energie tijdelijk op een thuisbatterij op te slaan. De opgewekte energie kun…

Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu. Door de juiste energiebesparende maatregelen te nemen, kunt u maandelijks ook nog behoorlijk wat geld overhouden. Steeds meer Nederlanders nemen tegenwoordig slimme maatregelen voor wat betreft het energieverbruik, maar niet iedereen weet hoe hij of zij moet beginnen. Hieronder volgen vijf…