Duurzame energie

Duurzame energie wordt steeds belangrijker, omdat het beter is voor het milieu. Dit is niet de enigste reden waarom duurzame energie belangrijker wordt. De drie belangrijkste redenen waarom duurzame energie alsmaar belangrijker wordt:

1. Toenemende vervuiling
Door het toenemende gebruik van energie en uitstoot van bijvoorbeeld CO2 neemt de vervuiling van de lucht toe. Duurzame energie verminderd de uitstoot van schadelijke stoffen en zorgt dus voor minder schade aan het milieu.

2. Uitputting van voorraden fossiele energie
Voorlopig is de voorraad aan aardgas, aardolie en steenkolen nog niet op. Maar naar verwachting is dat na de 21e eeuw wel anders. Daarom is het nu al belangrijk om te beginnen met duurzame energie, omdat het een goed alternatief is voor fossiele energie. Duurzame energie raakt niet op en is ook nog eens veel beter voor het milieu.

3. Economische redenen
Omdat de fossiele voorraden niet oneindig zijn is het belangrijk om nu te investeren in duurzame energie. Meestal telt hoe schaarser een product hoe duurder het wordt en dat kan gebeuren als de fossiele energie steeds meer wordt uitgeput. Het gebruik van duurzame energie zal sterk toenemen de komende jaren.

Bio-energie

Bio-energie staat niet overal bekend als duurzame energie aangezien er schadelijke stoffen vrij kunnen komen door het verbranden van biomassa. Biomassa is een ander woord voor hout en afval. Door de verbranding van biomassa komt er energie vrij. In Nederland is dit tot nu toe de belangrijkste manier van het winnen van duurzame energie. Iedereen in Nederland heeft wel eens afval en daarom is dit een manier van duurzame energie winnen die altijd door kan blijven gaan en niet uitput.

Windenergie

Een tweede optie voor het winnen van duurzame energie is windenergie. Maar deze optie is minder effectief dan het verbranden van Biomassa. Wind is niet constant: het waait niet altijd even hard, soms draaien de windmolens niet omdat het te zacht waait, of het waait juist weer te hard. In Nederland hebben we wel een gunstige ligging voor het plaatsen van windmolens voor het winnen van energie. Windenergie is in Nederland niet de hoofdleverancier van duurzame energie, maar wordt vooral in samenwerking met andere duurzame energiebronnen voor het opwekken van energie gebruikt.

Zonne-energie

Een andere optie voor het opwekken van energie is door middel van de zon. Dit is overigens ook een van de bekendste vormen van duurzame energie. Zonne-energie heeft een groot aandeel in het opwekken van energie, maar heeft alleen het zelfde nadeel als bij het opwekken van windenergie. Voor de zonnecellen in zonnepanelen is licht nodig en die is er ook als de zon overdag niet zichtbaar schijnt. Als de zon schijnt is het licht natuurlijk feller en leveren zonnepanelen meer energie op dan als de zon niet zichtbaar aanwezig is. De zon schijnt niet altijd, daarom is het rendement in wintermaanden wat minder dan in zomermaanden. In het zomerseizoen draait een zonnepaneel op volle toeren. Maar in de winter zal het rendement iets minder zijn. Toch zijn wind- en zonne-energie belangrijke bronnen voor duurzame energie en zal het gebruik hiervan blijven groeien en groeien.