Windenergie

De kracht van de wind wordt gedurende de hele menselijke geschiedenis al gebruikt, vanaf de zeilschepen van de V.O.C. tot de windmolens die ons mooie land groter hebben gemaakt in de vorm van polders. Maar in de recente geschiedenis vergeet men de kracht van de wind al snel.

Windenergie is, naast de energie van het verleden, ook de energie van de toekomst. Niet alleen zal wind meer en meer een bron worden van onze energie maar ook zal het een noodzakelijke bron worden. Terwijl de vraag naar energie stijgt, door technologische vooruitgang bijvoorbeeld, draaien koolcentrales overuren. Kool wordt uit de aarde gewonnen in mijnen maar deze mijnen kunnen op raken, waar halen we dan onze elektra vandaan? Hebben onze kinderen en kleinkinderen nog wel licht om bij te studeren of om mee te koken?

Er waait een nieuwe wind door uw stopcontact

Koolcentrales maken zure regen die onze flora aantast. De zure regen word veroorzaakt door zwaveldioxide die vrijkomt bij het winnen van elektra uit kool. Dit kan een vernietigend effect hebben op het milieu. Een boom word bijvoorbeeld van bovenaf steeds kaler en kaler totdat de plant sterft. Hele bossen kunnen op deze manier verdwijnen. Zouden wij doorgaan met kool verbranden dan komt er een dag waarop het het bos verdwijnt. Denk even aan uw eigen omgeving, is er niet een stukje natuur dat u nog aan uw kinderen of kleinkinderen wilt laten zien?

Windenergie is oneindig, het zal nou eenmaal altijd waaien. Wind zorgt ervoor dat er beweging ontstaat, dit kunt u zien door de draaiende wieken van de windturbines. Deze draaiende beweging wordt door een dynamo omgezet in elektriciteit welke op zijn beurt wordt doorgegeven aan het elektriciteits-netwerk. Deze methode is volledig groen, er komt geen enkele schadelijke stof in het milieu terecht zodat ook onze kinderen in de toekomst kunnen genieten van de natuur. Als wij nu genoeg doen om windenergie te stimuleren en het een boost te geven zal er in de toekomst zeker genoeg energie opgewekt worden zodat de eerdergenoemde centrales kunnen verdwijnen.

De duurzame manier om energie op te wekken zal ervoor zorgen dat de mooie bossen en de rest van het milieu kleurrijk blijft. Dit zal ervoor zorgen dat het milieu ook voor volgende generaties behouden wordt.