Zonne-energie

Zonneboilers

 

De meeste mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om zonneboilers op het dak te monteren. Wellicht heeft u gedacht dat zonneboilers en zonnepanelen hetzelfde zijn maar dat is niet het geval. In dit artikel wordt duidelijk wat zonneboilers zijn en welke voordelen het heeft.

 

Verschil zonneboiler en zonnepanelen

Het verschil tussen een zonneboiler en zonnepanelen is dat een zonneboiler de zonne-energie gebruikt om water op te warmen. Zonnepanelen gebruiken de zonne-energie voor elektriciteit om onder andere de lampen in het huis te laten branden.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om de water op te warmen. Het opgewarmde water wordt vervolgens opgeslagen in een boiler van minimaal 80 liter. Er zijn verschillende zonneboilers op de markt verkrijgbaar. De kleinste zonneboiler heeft een inhoud van 80 liter en de grootste zonneboiler heeft een inhoud van 300 liter. De installatie inclusief aanschaf van de apparatuur begint bij een prijs van €2200,-. Dit zal ongeveer een jaarlijkse besparing van €65,- tot €200,- opleveren. Uit praktijk blijkt dat u ongeveer 45% kunt besparen op de energiekosten. De exacte kosten en de exacte besparing hangt natuurlijk af van de uitrusting. Een grotere boiler zal logischer wijs ook meer geld besparen. Het is altijd aan te raden om verschillende offertes met elkaar te vergelijken zodat u de goedkoopste zonneboiler kunt kopen.

De zonneboilers leveren over het algemeen alleen tapwater. Met tapwater wordt bedoeld water dat gebruikt kan worden tijdens het douchen of voor het afwassen van de vieze borden en kopjes. Naast het verkrijgen van tapwater is het ook mogelijk om door middel van het opgewarmde water uw huis warm te krijgen. Echter heeft u dan wel een zonneboilercombi nodig. Deze soort zonneboiler heeft een vrij grote boiler van 250 liter. Het opgewarmde water wordt vooral gebruikt voor vloer- en wandverwarming.

Ook in de wintermaanden bespaart u geld

Tijdens de zomermaanden zal de zon volop schijnen. De zonneboiler gebruikt deze zonne-energie om het water op te warmen. Hoe zit het dan in de winter? Ook in de winter zal de zonneboiler zijn uiterste best doen om alle zonne-energie te gebruiken. Het water zal in de wintermaanden wat kouder zijn dan de in de zomermaanden. De centrale ketel zal dan harder moeten werken om alsnog de gewenste watertemperatuur te bereiken wanneer men gaat douchen of heet water nodig heeft.

Author

Comments are closed.